lauantai 23. huhtikuuta 2011

Pääsiäisevästä lampaasta ja kanttarelleista

Tykkään ihan hirveesti ruuanlaitosta ja "emännöinnistä". Samalla vaivalla, kun kokkailee omalle porukalle voi helposti ilahduttaa tuttuja ja ystäviä. Koska on pääsiäinen, niin ostinkin juhlan kunniaksi pari päivää sitten kilon verran lampaan sisäfilettä ja muut tarvikkeet. Sulattelin fileitä ensin jääkaapissa vuorokauden. Sen jälkeen oli marinadin vuoro.

Ite sävelsin seuraavanlaisen marinandin:
-Puoli tölkkiä (n.2,5dl) tummaa olutta.
-4 valkosipulin kynttä pienittynä
-basilikaa reilusti
-sitruunapippuria myös reilusti
-yrttimaustetta vielä reilummin
-suolaa sen verran, että saa hyvän pöhön kroppaan

Fileiden tekeydyttyä reilun vuorokauden jääkaapissa marinadissa, otin ne huoneenlämpöön ja kuivasin kunnolla talouspaperilla. Fileet olivat aika ällön ruskean värisiä, mutta kuuluu asiaan, mureutumisen ja kypsymisen merkkejä.

Tässä joitain tarvikkeita. Tommonen Pirkka kanttarellipurkki on todella edullinen ja hyvä setti. Hinta on muistaakseni jotain euron ja kahen välissä ja just sopiva satsi kastikkeeseen.Sitten oli salaatin vuoro. Kurkku, kirsikkatomaatteja, jäävuorisalaattia, mozzarellaa pilkottuna ja fetajuustoa. Valuttelin fetajuuston säilöntäöljyä vielä salaatin sekaan.Harmi kun en muistanut ottaa kuvia kanttarellikastikkeen tekemisestä. Oli niin hoppu, kun piti tehä monta asiaa yhtäaikaa. No jokatapauksessa se meni suunnilleen näin:
-Valuta tölkistä nesteet pois.
-Kattila kuumaksi ja sienet sinne. Sekoittelua niin kauan, että neste haihtuu pois.
-Voita kattilaan niin paljon, notta verisuonet saavat voitelua.
-Vehnäjauhoa pari ruokalusikallista ja sekottelua.
-Pari purkkia ruokakermaa hissuksiin lisättynä ja loraus vettä päälle.
-Paprikamaustetta, sitruunapippuria ja suolaa silleen, että tulee hyvä.


Seuraavaksi uuni kuumaksi ja lankkuperunat tupaan. Sitten oli fileiden vuoro. Huolellisesti kuivatut mää-määt tulikuumalle valurautapannulle ruskistumaan voin sekaan. (Voi olla, etten elä enää kauaa jos ei toi voin ja suolan kanssa lutraaminen lopu, mut se on sitten semmosta) Kolme minuuttia per puoli, se ei muuta tarvi, paitsi käväisyn uunissa. Tuli kyllä tosi nätti pinta.Ruskistamisen jälkeen uunin lämpö 175 ja 10-15min. Lankkuperunat kypsyi just sopivasti loppuun siinä samalla. Vaatii jonkin verran reeniä, että osaa ajottaa kaikki kohilleen. Oon jo muutaman vuoden reenannut, joskus onnistuu joskus ei, useimmiten ihan riittävällä aikataululla harrastelijakokiksi.

Siinä ois valmis setti. Liha oli sopivan medium ja tosi hienon yrttisen makuinen. Kastike, perunat ja rehutkin upposivat kivasti koko porukalle, paitsi tietenkään lapsille. Ne mitää rehuja syä..