keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Tee-se-itse-Kebab

 Bongasin tämän ohjeen joskus vuosia sitten jostain foorumilta. Olen tehnyt tätä herkkua arviolta kymmenisen kertaa ja se on maistunut aina niin itselle kuin lapsille. Myös vieraille olen tätä tarjonnut ja hyvin on uponnut. Lähes poikkeuksetta ovat vielä pyytäneet ohjeenkin, notta saavat itekin leipoa. Kebabeja on varmasti vaikka minkälaisia, enkä tiedä mikä on "aito ja oikea kebab", vai onko sellaista edes olemassakaan. Tämä ohje on yksi versio, jota kehtaan kutsua kebabiksi. Oikeastaan tämä on ihan järjettömän hyvää! Kun luet ohjeen, todennäköisesti epäilet, että tuosta tulee jotain jauhelihamurekkeen tapaista settiä, eikä mitään kebabia. Mutta siinäpähän epäilet, kokeile ja ylläty.

1. Tarvikkeet: -2kg naudan paistijauhelihaa -90g pussi Aromat-suolaa -0,5dl mustapippurirouhetta
2. Sekoita Aromat ja mustapippurirouhe. Puoli desiä mustapippuria saattaa hirvittää, mutta se siippuu vähän mistä tykkää. Itse olen nykyään laittanut pikkusen alle puoli dl.


3. Kaikki varmaan tietää, että jauheliha näyttää yleensä suunnilleen tältä:


4. Pura kaikki patoumat ja aggressiot jauhelihaan, niin että se näyttää tältä: Itse en omista monitoimikonetta tms. joten olen ottanut jauhelihaa aina kourallisen kerrallaan ja puristellut sitä kourassa niin, että sitä tursuaa sormien väleistä, samalla lisäten mausteseosta mukaan. Tämä homma on hyvä tehdä useampaan kertaan, ehkäpä noin 3-4 kertaa. Ideana on rikkoa jauhelihan rakenne, niin että se näyttää epämääreiseltä mössöltä, tahnalta.


5. ( Ei valitettavasti löynynyt kuvaa tästä vaiheesta.) Muotoile taikinasta murekemainen pötkö, mutta pidempi ja ohuempi. Olen nykyään kehitellyt hommaa silleen, että jaan taikinan kahtia ja teen siitä kaksi kilon pökälettä. Kypsyy sitten varmasti myös sisältä kunnolla ja tätä myös suosittelen muille. Ideana on saada pötköstä mahdollisimman tiivis ja napakka ja puristella siitä kaikki ilmat pois. Taikinapötkö kääritään folioon. Olen laittanut kaksi kerrosta, toinen pitkittäin ja toinen poikittain.

6. Kebab uuniin keskitasolle 4 tuntia ja 100 astetta. Olen pitänyt ekan tunnin n.150 ja kolme seuraavaa n.100-120 asteessa, johtuen siitä ettei meidän uuni ole mikään 2010-luvun versio. Neljän tunnin jälkeen pitäis näyttää suunnilleen tältä: ( Varaudu uunipellin pesuun rasvan vuoksi)


7. Avaa folio ja kaada rasva jonnekin. Varmaan joku vanha maitopurkki tms. on ihan jees, niin ei mene viemärit tukkoon. Se olis sitten siinä. Jos haluaa hifistellä, jota myös suosittelen, niin laita uunista ylävastukset päälle ja käytä kebabtankoa hetki ylätasolla = vähän niinku "oikeakin kebab" pyörii siinä vastuksien välissä. Tämä toimenpide kuivattaa ja antaa mukavasti väriä pintaan.


8. Veistele terävällä puukolla slaideja, ite käytän fileerausvaistä. Ja eiku syömään. Lisukkeeksi riisiä, ransuja, rehuja tms.


9. Kannattaa veistellä lopuksi koko loppu pötkö ja pussittaa sopiviin annospusseihin ja pakastaa. Hyvä sitten lämmitellä paistipannulla tai mikrossa ja syödä semmosenaan tai lisäillä vaikka hampurilaisten tai pita-leivän väliin.

10. Jos, et tällä yksinkertaisella ja kuvilla varustetulla ohjeella onnistu, niin... en tiä. Hanki vaikka elämä.

Kastike: -Purkki kermaviiliä tai karvanaamajugurttia -Valkosipulia oman maun mukaan puristettuna tai valmista settiä esim. valkoliekki -Puolikkaan limen mehu -Basilikaa -Ripaus suolaa.

Jos nyt joku innostuu kokeilemaan, niin kertokaa ihmeessä kokemuksista tai kysykää jos jotain jäi epäselväksi. Naudanpaistijauhelihan voi korvata myös kuulemma esim. hirvenlihalla. Voisi olla mielenkiintoista kokeilla myös sotkea joukkoon lampaanlihaa.