tiistai 21. elokuuta 2012

Sienestystä, marjastusta ja fiilistelyä.Ylläoleva kuva on miltei jokapäivänen juttu meillä. En ole pitänyt kirjaa, mutta arvelisin että nyt voisi olla vähän alle 250litraa kasassa. Ja jos laskee, että se on karkeesti tunti / ämpäri ja 30min ämpärillisen siivoaminen, niin ohan siinä. Tai sitten on parempi ettei laske mitään. Mut homma edelleenkin maistuu, paitsi toi siivoaminen. Vielä kun saa muutaman ämpärin kerättyä, niin se oli sitten siinä mustikan osalta.


Heteroita vai mitä haperoita ne nyt olikaan.
Tänään tuli taas käytyä aamulla. Oli muuten mahtava keli poimia. Kevyt tuuli ja lämpötila alle 10 astetta. Aamuyöllä mittari oli käynyt +5 asteessa. Mettä alkoi olemaan jo syksyisen raikas. Toivottavasti silti kelit vielä lämpiää. No jokatapauksessa pienempi pojista lähti mukaan mettään, isompi kun lähti kouluun. Tää jätkä on mahoton sienimies, oikein sienikeisari. En tiä miten se niitä oikein bongaa, kun mä vaan kävelen ohi tai yli, niin takaa kuuluu: - Isi, sieni! Onko syötävä? Osittain varmaan perustuu siitä, että toinen kattelee maailmaa vajaan kahen metrin korkeudesta ja toinen reilusta metristä.

Sienikeisari


Mukaan lähti mustikkaämpärillisen lisäksi rouskuja, isohaperoita, keltahaperoita ja kanttarelleja. Kanttikset ja haperot lähti kuivaukseen ja rouskut ryöppäsin. Tein ekaa kertaa elämässäni sienisalaattia. Mä oon aina luullut, että sienisalaatin teko on jotenkin vaikeaa tai työlästä, mutta kaikkea sitä näköjään oppii. Sehän oli tosi helppoa ja kaiken lisäksi hyvää. Tein ihan perussetin, ilman mitään hifistelyä, eli: Ryöppäsin rouskuja 10 min. ja huuhtelin kylmällä vedellä siivilän läpi. Reilusti suolaa. Sitten pilkoin sienet sekä yhden sipulin pieneksi ja sotkin pari purkkia smetanaa sekaan. Se oli siinä. Sen verran opin, että purkillinenkin olisi riittänyt, tuli sen verran löysää. Riippuu tietty minkä kokosen satsin tekee. Voihan niitä sieniäkin laittaa enemmän.

Kanttikset kuivurissa.

Heterot saunassa.
Joo tosiaan, kohta on mustikka-aika ohi ja pääsee vihdoin ja viimein poimimaan puolukkaa. Joutuu kuitenkin vielä oottelemaan, sillä ovat vielä sen verran raakoja. Käytiin joku päivä sitten ajelulla kattelemassa miltä tutuilla puolukkamestoilla näyttää ja siellähän näytti enemmän kuin hyvältä! Puolukkaa on ihan järjettömät määrät. Nyt täytyy vaan toivoa, ettei Thaimaalaiset tai ketkään muutkaan löydä mestojani.Tähän lopuksi vielä. Harmittaa, kun suurin osa mustikkarahoista on mennyt ihan normi elämään, ruokaan ja polttoaineisiin jne. Olis kiva laittaa kaikki marjarahat jemmaan ja ostaa niillä sitten jotain mukavaa, vaikkapa etelänmatka, auto tms. Mutta nyt on tyydyttävä tähän, kun tili on yllättäen taas ihan kuiva. Ollut sitä jo viimeiset 36vuotta...

On noilla rahoilla kuitenkin vähän päässyt naatiskelemaankin. Olen ostanut rahoilla em. lisäksi ison kasan vaatteita, ulkorakennuksen maalaukseen 20 litraa maalia, käyty pizzalla jne. Puolukkarahoja yritän jollain ihmeen keinolla saada vähän jemmaan, ois yks nikkarointisuunnitelma...