maanantai 25. huhtikuuta 2011

Saunaremppa satasella osa I

No ehkä ei ihan satasella, mutta minibudjetilla yritän selvitä. Tilin saldo näyttää todella häijjyyltä ja työrintamallakin on törkeen hiljasta.

En tiedä mistä ihmeestä muhun on iskenyt ihan järjetön energialataus jota on purettava aamusta iltaan. Kaiken tämän energian kun käyttäisi oikeisiin töihin, niin tilillekin voisi kertyä jotain.

Aamusellakin hakkasin pari mottia koivua saunapuiksi ja vielä pinosinkin ne nättiin riviin.

Mutta takaisin saunaan.

Sauna on minulle, kuten varmasti suurelle osalle suomalaisista paikka jossa viihtyy ja rentoutuu. Varsinkin kesällä, päivä, hikisten hommien jälkeen on aina mukava lopettaa ja nollata saunassa. Sitä on kuin uus miäs aina saunan jälkeen.

Mulla on visio ja aika selkeä sellainen, millainen bastustamme tulee. Olen jo pitkään haaveillut saunarempasta, mutta aina se vaan on jäänyt. Mutta nyt oli oikea aika aloittaa hommat.

Laudepuun hinnat ovat karanneet täysin käsistä, ainakin tavallisen duunarin lompakon mielestä. Laudepuun hinta on n.3-5€/metri, eihän tommosessa ole mitään tolkkua. Pelkkien ylälauteiden istuinosan puut maksaisivat viitisenkymppiä, jos hukkaa ei lasketa mukaan. Eli kaikkineen lauteet tulisivat maksamaan n. 200-500 riippuen vähän minkälaiset, mistä materiaalista jne jne.

Teen omat lauteeni itse, siitä lähetään. Ite kun tekee, niin tulee mieluisa, tai vaihtoehtosesti: ite kun tekee, niin tulee sellanen kuin tulee.

Emännän veljellä oli ylimääränen pläjäys haapatukkeja.


Siitä sitten kaivurilla siirtelemään ylimääräset pois, valkattuani sopivimmat. Itse on siis ollut puikoissa, siitä ei olis tullut varmaan kuin sanomista.


Vaikka omistamani saha onkin järeä ammattisaha ja ketjunkin viilasin terään, oli puun halkominen pitkittäin ihan hirvittävän raskasta, ainakin tämmöselle sisarhentovalkoiselle. Hiki virtasi ja olkapäät ja selkä huusivat armoa. Neljän tukin jälkeen olin täysin finaalissa. Yllättävän suoraan sain kuitenkin sahattua, ottaen huomioon, etten ollut ennen tuolleenpäin sahannut.


"lauteet" peräkärryssä.


Ja kuljetettuna kotipihaamme.


Turvahousut ja -kumpparit taas jalkaan ja yritin sahailla vielä Huskyllä pahimmat epätasasuudet pois ennen höyläystä. No joo-o, oikohöyläys olis varmaan ollut helpoin ja nopein tapa, mutta sekin mokoma maksaa ja roudaappas noi jonnekin sahalle ja sieltä pois.


Lainasin appiukolta (jälleen kerran) sähköhöylän, kutterin. Tein siihen aurauskepin pätkästä tommosen patentin, kun hirvitti etten tohinoissani vaan sahaa johtoa poikki.
Uistinteipillä kiinni, kun muuta en löytänyt.Pitkään ja hartaasti sai höyläillä ja eka laude rupes loppupelissä näyttämään hyvälle. Oikeastaan paremmalta, kuin osasin odottaa. Nauhahiomakoneen, kun saisi vielä jostain lainaksi, niin hurraa. Mulla ei ole kuin semmonen parinkympin pilipali-epäkesko. Sai silläkin kyllä jotain aikaan, mut on se semmosta nysväämistä.


Köyhänmiehen ruuvipenkki. Paukuttelin parilla naulalla tukinpuolikkaan kiinni pölleihin, oli ihan jees höyläillä.


Toinen laudepuu onnistui jo huomattavasti paremmin, vaikkei se kuvassa oikein näykkään. Kyllä siihen on sitten joskus kuparisepän komia istua reenatuilla pakaroillansa. Nauhakones olis kaikesta huolimatta edelleenkin jees. Pitää kysellä jostain.Kellokin on jo yli kymppi. Pitäs malttaa laittaa pää tyynyyn ja piu pau. Aamulla soi kello ja koski ja mörököllitaimenet kutsuvat...

Satasella saunaremppa
-Moottorisahan bensa 0,5l 0.8€