maanantai 24. maaliskuuta 2014

Näkemiin Kuusaa


Voi voi ja voi. Pakko avautua pikkusen. Ei oo pitkään aikaan tullut kävästyä koskella, tai ylipäänsä kalassa. Normaalisti tähän aikaan keväästä on jo monta koskireissua takana. Nyt näyttää kyllä siltä ettei oo mitään hajua milloin sitä tulee lähettyä taimenjahtiin. Ei oikein huvita.



1.1.2014 taimenen alamitta sitten otti ja pompsahti neljästäkymmenestä (40cm) sentistä kuuteenkymmeneen (60cm) senttiin. Ok. Ymmärrän miksi näin, mutta alamitan korotus on kertakaikkiaan niin valtava, etten tiedä onko tässä järkeä, vaikka tarkoitusperät onkin hyvät ja jalot. Oon kalastellut koskilla enemmän ja vähemmän aktiivisesti kymmenkunta vuotta. Olen tuona aikana koukuttanut satoja taimenia. Näistä kaloista ylivoimaisesti suurin osa on mahtunut karkeasti ottaen 25-50cm haarukkaan. Yli viisikymppisiäkin olen saanut vuosien mittaan reilusti, ennätyksi ollessa 58cm. Eli satojen kalojen seassa ei ole ollut yhtään kappaletta (nyky) mitallista taimenta. Rasvaevällisten eli luonnonkalojen osuus on ollut säälittävä, karkean arvion mukaaan 5-10%.



Eli, miten tätä nyt pitäisi pohtia? Näkökantoja on varmasti monenlaisia. Ideanahan tällä uudella asetuksella se, että taimenet kerkeisivät kasvaa kunnolla sukukypsiksi ja täten pelastaa uhanalainen järvitaimenkanta. En lähde väittämään enkä vänkäämään mitään, mutta olen kyllä skeptinen sen suhteen onko järkeä, että tämä alamitta koskee kaikkia Rovaniemen alapuolella olevia vesistöjä, jokaista koskea ja puroa sekä ennenkaikkea istareita.



Mutta. Se mikä sai mut avautumaan on seuraavanlainen juttu. Pohjustetaanpas hiukan. Koskikalastus on mielestäni muuttumassa koko ajan elitistisempään suuntaan. On paikkoja joissa vain C&R tai kalastus ainostaan perholla on sallittu. Myös lupien hinnat ovat kohonneet tavalliselle palkansaajalle tähtitieteellisiksi. Tämän vuoksi olenki kiertänyt monet riistohinnoittellut kosket suosiolla.



Nyt yksi suosikkikoskistani on muuttunut tälläiseksi riisto-porvari-koskeksi. Kyseessä on siis Kuusaankoski Laukaassa. Kiukkuisia terveisiä vaan Varjolan tilalle. Menetitte juuri yhden kalastajan ja mukanani tuomani luparahat. Teillä tuskin tuntuu missää tai tulee ikävä, mutta mulla tuntuu ja tulee todellakin ikävä Kuusaan kuohuja. Ikävöin jo etukäteen niitä hienoja fiiliksiä, kesän tähtihetkiä, kun kalastelee taimenia ja kuhia kesäyössä.



Jo aiempikin hinnoittelupolitiikka oli hiinä ja hiinä, kipurajoilla. Kahdentoistatunnin koskikalastusluvasta köyhtyi 25 euroa ja se sisälsi oikeuden papittaa ja ottaa mukaan vain ja ainoastaan yhden taimenen. Tämä ei vielä näköjään riittänyt, vaan hintaa korotettiin niin että kipurajat ylitettiin niin että paukkui. Uusien sääntöjen mukaan kahdentoista tunnin lupa maksaa 30 euroa + 4 euron toimitusmaksu. Siis 34 euroa / 12h. Ei mitään järkeä!

Koskaan ei saisi kenellekään toivoa pahaa, enkä toivo nytkään pahaa kenellekään henkilökohtaisesti. Mutta toivon, että yrityksenne riistää kalastajia näillä hinnoilla kusee nilkoillenne niin, että sukat kastuvat oikein huolella ja varpaat tulehtuvat! Tälläisella hintapolitiikalla tapetaan tavallisen palkansaajan mahdollisuudet rakkaaseen harrastukseen ja rakkaaseen koskeen. Pitäkää tunkkinne. Pitäkää koskenne.