perjantai 2. syyskuuta 2011

Hunajalohi

Mietin mitä sitä oikein keksisi kirjopossusta tehä, kun eilen otin 2,5kg:n kalan pakkasesta sulamaan. Ei aina jaksa savustaa, loimuttaa tai paistaa. Päädyin uuniloheen, Suomalaisten sunnuntairuokien klassikkoon... Yritin kokeilla jotain uutta ja googlettelin kaikenlaisia ohjeita ja hunaja pisti silmään useammassakin ohjeessa ja päätin kokeilla.

Ja kokeilu kannatti. Hunaja ja lohikala = todella hyvä yhdistelmä!

Tässä ohje lyhyesti kaikille jotka haluavat reseptiä kokeilla ja itelle muistiin tiätty. Voi tehä sitten toisenkin kerran vaikkapa vieraille. Oli kyllä sen verran hyvää, että kehtaa tarjota muillekin.

- 1-1,5kg lohi/taimen/kirjo filee. Fileoi ruodot ja evät pois ja nypi pihdeillä pystypiikit.
- Laita kala uunivuokaan ja kaada päälle kaksi purkkia ruokakermaa. ( yht.4dl)
- Ripottele päälle suolaa makutottumuksen mukaan.
- Ripottele myös reilusti tilliä ja ruohosipulisilppua.
- Tiputtele teelusikoilla hunajaa, oiskohan jotain 0,5-1dl.
- Sitten vaan kala uunin keskitasolle noin tunniksi ja 200 asteeseen.
- Kypsymisen aikana kannattaa valella kalaa kermalla. Tasaa makua eikä kala pääse kuivamaan.
- Heleppoa ku mikä ja todella hyvää!

Esivalmistelut tehty, uuni odottaa.

Valmis.
Tein lisäksi perunamuusin. Perunamuusiin on muuten semmonen hyvä niksi joka antaa sille mukavasti kuohkeutta ja ehkäpä makuakin. Kun perunat on vatkannut sekaisin ja lisännyt maidon ja suolan, kannattaa mukaan rikkoa yksi raaka kananmuka ja vatkailla vielä hetki, toimii.

Sulattelin myös mikrossa satsin herneitä. Herneiden päälle kun laittaa pienen palan oikeata voita ja antaa sen sulaa ja sekoitaa, niin aika hyviä on nekin lisukkeina.

Paistelin myös muutaman kanttarellin, jotka löytyivät sattumalta eilen puolukan poimimisen yhteydessä.