sunnuntai 18. elokuuta 2013

Mustatorvisieni- Salaliittoteoria.Harrastan sienestystä. Olen harrastanut jo vuosia. Viimeiset 3-4 vuotta hyvinkin aktiivisesti. Keräilen, tai oikeastaan perheemme keräilee pääasiassa kanttarelleja, suppilovahveroita, korvasieniä ja rouskuja, sekä satunnaisesti haperoita ja tatteja.

Mamma metässä piste vi.

Kanttiksen nyt tuntee kaikki. Se on helppo tunnistaa ja löytää. Keltainen väri hohkaa kauas. Joskus bongaan kanttiksen jo kymmenien metrien päästä, toisinaan vasta ihan jaloista, sillä kirkkaasta väristä huolimatta, ne osaavaat piiloutua sammaleeseen. Tänä kesänä kanttiksia on ollut ihan älyttömästi. Joka kerralla lähtee monta litraa mukaan.

Siänikeisari.


Rouskuista mukaan lähtee pääasiassa kangas- ja haaparouskuja. Tänä vuonnakin olen kerännyt sen verran, että eiköhän niistä saa sienisalaattiainekset vuodeksi. Sienisalaattia kun ei meillä juurikaan muut syö.


Korvasieneen tutustuin pari vuotta sitten ja tuttavuus olikin mukava. On ihan älyttömän mukavaa kevällä, kun lumet ovat sulaneet ja luonto vihertää, lähteä pitkästä aikaa tallustelemaan metsään. Korvasienen maku on myös erittäin hieno ja aromikas, ulkonäkö saattaa hämätä.

Piilossa.

Suppiksista innostuimme jokunen vuosi sitten. Kauan sai kierrellä ja ettiä, ennenkuin löysin ensimmäisen. Kun oli kokenut sen ahaa-elämyksen, on loppu helppoa. Suppilovahvero kun on kanttiksien tapaan paikkauskollinen, on homma helppoa ja todella mukavaa. Nykyään bongaan suppiksetkin jo useamman metrin päästä. Kaikin puolin hyvin miellyttävä sieni, niin keräämisen, säilömisen, kuin ruuanvalmistuksenkin suhteen.Eli metässä on siis tullut pörrättyä aika paljon. Sekä sienestämässä että marjastamassa. Olen etsinyt ja etsinyt. Hiipinyt hiljaa ja tihrustellut silmillä. Tutkinut kaikki mustat ja harmaat asiat, mitä nyt ikinä vaan eteen on sattunut. Useimmiten nämä epämääräiset löydöt ovat osoittautuneet pilaantuneiksi/mädäntyneiksi sieniksi, kuusenkävyiksi ja vaikka miksi.Olen päätynyt lopputulokseen, että Mustatorvisieniä ei ole olemassakaan. Legenda mustatorvisienistä täytyy olla Marttaliiton, Suomen hallituksen, FBI:n ja Kim Jong-Ilin yhdessä muodostama suuri kusetus. Mitään muuta selitystä tälle ei ole. Kuvat sienikirjoissa ja netissä ovatkin todellisuudessa mustalla maalilla maalattuja kanttarelleja. Mustatorvisieniä ei ole olemassakaan. Kyä näi o.
Hirveen pahaa ja kitkerää kastiketta.