keskiviikko 14. marraskuuta 2012

ISKÄN MÖKÖTYSMAJA Osa 1 Myyräkuumetta hakemassa

Piti keksiä jotain järkevää tekemistä talven pimeyteen. Ajattelin aloitella hommat ja itseasiassa alottelinkin jo. Tarkoitus on tehdä vanhasta hevostallista lämmin / puolilämmin varasto ja vierashuone. Koska varasto ja vierashuone ovat sanoina niin tavallisia, niin päätin nimetä projektin Iskän Mökötysmajaksi. Tuolla on sitten hianoo istuskella ja mököttää, kun siltä tuntuu.

Talli tyhjennettynä romuista.
Koska tila ei ollut kovinkaan iso niin päätin heti, että laajennan sitä suosiolla ja puran väliseinän pois. Väliseinän takaa tulee tilaa noin 30-40% lisää. Lisäosa onkin sitten rossipohjalla, kun taas tallin puolella on betonivalu, joten töitä riittää. Tutkailin noita tallin seiniä ja sisältä löytyi kuten oletinkin kymmenkuntasentin paksuinen kerros purua, joten siinä on jo hyvä pohja. Tähän päälle kun koolaa kakkoskakkoset ja lyö väliin 50mm villan, niin eiköhän tuo pysy sähköpatterilla plussan puolella.

Väliseinä.
Väliseinä lähti purkautumaan ihan ok. Lauta kerrallaan ja villat talteen. Joutui muutaman kerran hymyilemään, kun kattelee edellisen puuhapeten jälkeä. Tainnut olla pula-aika myös silloin. Esimerkiksi ylläolevasta kuvasta ei voi kun ihmetellä tuota laudoitusta.


Pikkupojalle mieluisaa puuhaa.


Löytöjä. Pahvilaatikosta tehty tuulensuojalevy.
Purkuhommien parasta antia on aina noi löydöt. Paljon muuta hauskaa siinä ei sitten olekaan, ainakaan mun mielestä, pikkupojat ovatkin sitten toista mieltä.


Tallin yläpohja on eristetty purulla. Sitä löytyy sieltä 10-20cm kerros. No purua sitten tippui joka paikkaan ja paljon. Hengityssuoja olis varmaan ollut kova sana, mutta kun ei nyt sattunut tarttumaan mukaan. Kyllä muuten ottaa kurkkuun tommonen hienojakoinen purupöly jota leijaili pitkin kämppää, ja lisää oli luvassa...

Sähkörasiat ja katkaisijat vois päivitää 2000 luvulle.

En halua edes tietää millaisia johtovirityksiä ja liitoksia löytyy tämän hämähäkin sisältä.

Lisää löytöjä. Onkohan tuossa kirjoitusvirhe, KESKI vai KEKSI?


Joo, purua tosiaan löytyi. Yllättäen kolme runkotolpan väliä oli villoitettu 50mm, 100mm ja lasivillan palasilla ja loput välit olikin sitten eristetty purulla. No, just ja joo. Ei muuta kun purut käsipelissä ämpäreihin ja kiikuttamaan takaisin yläpohjaan.

Tuo yläpohja on muuten meidän kissojen nukkumapaikka. Siellä on varmasti lämmintä ja mukavaa makoilla puruissa. Monesti kun kissit tulevat sisälle, roikkuu puruja vielä hännässä ja hanurissa.


Kaaosteoria.

Kuivina ovat pysyneet.

Ja vielä lisää löytöjä. Klassinen Klubitupakan pahvilaatikko.

Tuossa näkyy vähän tuota laajennusosaa ja lautalattiaa, joka puretaan myös.

Isompaa poikaa harmitti, kun ei päässyt purkamaan, koulussa kun oli, joten illalla sitten valot päälle ja haalarihommiin.
Tämän hetkinen näky on aika lohduton, etenkin jos ei tiedä mitä on tekemässä. Mutta onneksi mä tiedän, tai ainakin luulen niin. Mulla on päässä aika lailla selkeä visio siitä, millainen mökötysmajastani tulee. Myös rakennussuunnitelmat ovat pääpiirteittäin selvillä, mutta ylläreihin ja ongelmiin on varauduttava.

Mökötysmajalla on myös muutama eri käyttötarkoitus. Puolet tai ehkä enemmänkin tilasta tulee varastokäyttöön. Jospa vihdoinkin pääsisi tyhjentämään vähän kämppää kaikesta. Esim. kesä/talvivaatteet, kausiluonteiset tavarat jne. Tuskin tulee ongelmia varaston täyttämisessä.

Yksi osa kämpästä tulee nukkumatilaksi. Tätä tilaa tarvitsen itse, sillä koska valvon työkseni mummojen yöunia ja nukun sitten päivisin. Tällöin ongelma on usein se, että muun perheen pitäisi olla sillä aikaa hyshys. Sanopa se 5 ja 8-vuotiaille. Lisäksi tilassa voisi kalakamut ja muut vierailijat sitten nukkua tarvittaessa. Niin ja tärkein, pääsen itse mököttämään, kun siltä tuntuu =).

Rakennus tulee todennäköisesti etenemään hitaasti. Ei siksi etteikö kiinnostaisi, vaan siksi, että kaikki maksaa ja mullahan ei rahaa ole. Pitää aina tilistä ottaa 50 tai 100 sivuun ja käydä niillä sitten ostelemassa kakkosnelosta, kakkoskakkosta, tuulensuojalevyä, rakennuspaperia, bitumihuopaa, villaa, ruuveja, nauloja jne jne.

Jos mun visio toteutuu, niin tästä tulee muuten komia mesta mököttämiseen.