tiistai 20. marraskuuta 2012

ISKÄN MÖKÖTYSMAJA OSA 2 purua, akuankkapatentteja ja suunnittelua

Pari päivää menee vielä purkaessa ja siivotessa. Enhän mä ole oikestaan purkanutkaan vielä kuin 2-3 puolikasta päivää, kun on pitänyt käydä töissäkin välillä valvomassa ja päivät on menneet nukkuen. No, eihän tässä mitään kiirusta ole. Polte päästä itse rakennusvaiheeseen on vaan kova. Toisaalta hyvä, ettei tule hosuttua ja saa mukavasti kulutettua näitä marraskuun pimeitä ja ankeita päiviä. Yksi tavoite on saada eristettyä maja ennen pakkasia, niin siitä on sitten mukava jatkaa, tai jos ei jatkaa, niin ainakin mököttää lämpimässä.


Vähän aikaa kun kattelin ja muistelin, että minneköhän oon vanhan Ghettoblasterin hukannut, niin löytyihän se, ja Radio Suomi soi... Kuuntelen 90% Radio Suomea. Oon vissiin jo niin vanha. Emmä tiä. Kiva sieltä on aina kuunnella tuoreimmat uutiset ja urheilut. Joskus tulee käännettyä radio Rockin puolelle, mut ei sitäkään kauaa jaksa. Kyl ne jutut hetken naurattaa. Nova on kirosana. En ymmärrä mitenkään, miten ihmeessä se voi olla niin suosittu kanava. En vaan tajua. Semmoset tekopirteät juontajat heittää jotain mukahauskaa läppää ja Mamban Vielä on kesää jäljellä soi. Huh huh.


Tän väliseinän tekijälle pitäisi antaa jokin palkinto. On ainakin kierrätetty. Ei sillä tietty oo mitään väliä mikä ei näy, mut jotain rajaa nyt kuitenkin. Pystytolpiksi on jostain kaivettu jotain sotasaaliita talvi- tai jatkosodasta. Tolppien molemmat päät on ihan lahoja, hiiltyneitä tai jtn. ja niiden kylkeen on sitten lyöty metrin pätkä parempaa puuta tueksi. Puut ovat olleet siis valmiiksi lahoja, eivätkä ole kastuneet rakenteiden sisällä. Tästä kertoo mm. täysin ehjä alajuoksu, jonka alle on muuten vedetty bitumia, hyvä näin.


Tolppien yläosat olivat myös kauhean kuntoisia. Hyvin varmaan tukee tuo huullos tuota poikkihirttä. Tai no, on se ainakin tähän asti kestänyt.


Purun seasta löytyy taas aarre. Palanen sanomalehti Keskisuomalaista. Näyttänyt Kekkonen olleen vallassa silloin, kun joku on purut laittanut paikoilleen.


Pikkupojat iltavuorossa. Rupes taas seinät kaatumaan sisällä päälle, niin lähettiin pariksi tunniksi hommiin. Pojat purkivat lattiaa ja mä napsin kuvia, suunnittelin ja tietysti mökötin alahuuli pitkällään.


Tässä kuvassa näkyy yläpohja, joka on siis eristetty purulla. Tästä pitäisi sitten jatkaa noita yläpohjan runkopuita ja laittaa villa väliin.


Yläpohja. Täällä ne meidän kissit aina nukkuu. Varmasti on mukava paikka köllötellä. Ei oo pojat huutamassa ja kiusaamassa, vaan saa makoilla pehmosissa puruissa ja kuunnella kuinka sade ropisee pellikattoon.


Napsin naulat irti kaikista laudoista, tai en nyt ihan kaikista. Kolmasosa odottaa vielä nurkassa. Parhaimmat säästin ja laitoin jemmaan. Saa sitten hyödyntää vaikka rossipohjassa pitämässä tuulensuojalevyjä paikallaan. Suurimman osan pätkin moottorisahalla. Noilla on sitten lämmitetty pannuhuonessa mökkiä monen päivän ajan.


Vasemmalta oikealle 200mm, 100mm, 150mm

Mallailin vähän tuota lattiaa, että hahmotan paremmin kokonaisuutta. Kaikki ei mennytkään ihan niinkuin ajattelin, sillä sekä tuo väliseinän alajuoksu että rossin toinen pääty rajoittaa vähän vaihtoehtoja. Ajattelin että saan lattiavasat ( vai mitä ne nyt onkaan ) aitan alajuoksuna olevan parrun päälle. Tai saisihan ne, mutta sitten lattia tulisi nousemaan 200mm korkeudelle betonin päälle. 20cm villaa on jo aika paljon varastokäyttöön eikä se taida olla ihan ilmaistakaan. Puran todennäkösesti tuon vanhan alajuoksu pois ja vedän noi vasat sen päälle, jolloin korkeus tulee olemaan 150mm.

Soittelin appiukkoakin kattomaan suunnitelmia ja hain vähän niinkuin varmistusta ajatuksilleni. Kateltiin tuota väliseinää ja arvottiin montako tolppaa siitä uskaltaisi ottaa pois. Päädyimme siihen, että kaksi riittää kannattelmaan yläpohjaa. Eli jos blogiin ei tule vähään aikaan uusia tarinoita, niin laskimme väärin...


Mallailin myös villaa varaston seinään. Eli tuolla laudoituksen alla on siis 100mm purua ja siihen kun koolaa kakkoskakkosilla 50mm villaa, niin eiköhän se riitä. Jos ei riitä, niin sit on kylymä.

Se on muuten jännä juttu miten nälkä kasvaa aina syödessä. Ihan ekana ajattelin, että teen tästä vaan semmosen perus varaston minne saa työnnettyä kaikkea romua ja laitan sängyn nurkkaan. Mutta mutta, nyt olen päänyt siihen että puolet tulee olemaan varastona ja puolesta tulee sitten paikka missä mököttää ja fiilistellä. Mulla on jo selkeä visio millainen teema tähän oleskelutilaan tulee, mutta enpäs kerrokaan sitä vielä. Arvauksia ja kommetteja otetaan toki vastaan =)