torstai 15. maaliskuuta 2012

Maaliskuinen koskireissu.

Aurinko. On sitä taas odoteltukin.

Kävien eilen vasta toisen kerran tänä vuonna koskella. Oli pakko päästä tuulettumaan hetkeksi arjen murheista. Säätiedotus oli lupaillut aurinkoista ja lämmöt nollan tienoille. Aluksi taivas oli pilvinen, mutta sitten se taivas siitä selkesi ja aurinko pääsi loistamaan kirkkaalta taivaalta. Tuuli vaan oli ihan mahoton ja todella kylmä, jostain pohjoisesta päin kun se puhalteli.

Melko kirkasta?

Saavuin rantaan pikkusen ennen kaheksaa ja alottelin kalastuksen pommittamalla tuttua monttua. Testailin samalla uusia UL-KOMIA lusikoitani. Hienostihan ne uiskentelivat, virtaa/nopeutta eivät kestäneet yhtä hyvin kuin normi Komiat, muttei noita nyt roskiin kannata heittää, etenkin kun ne kiinnostivat taimeniakin. Noin kymmenisen minuuttia aloituksesta kävi kala (taimen tod.näk) tökkäämässä, kun annoin lusikan valua ja leijailla montun pohjalle, tarttumatta kuitenkaan kiinni. Muutama heitto lisää ja taas sama homma. Joko kyseessä oli tosi pieni taimen tai sitten joku isompi aralla syönnillä oleva.

Sulaa, sulaa..

Siirryin alemmaksi, toiseen hyvään mestaan ja siellä jonkin aikaa heiteltyäni violettiteippistä Häjyy-lusikkaa vietiin. Kala vaikutti vastustuksesta päätellen olevan mitallinen, ei mikään mörökölli mutta ihan taimen kuitenkin. Noin 15 sekunin jälkeen taistelu kuitenkin loppui, sillä kala otti ja rimpuili itsensä irti.


Heittoja siellä ja täällä, uistimien jatkuvaa vaihtelua. Siiman päässä kävivät ainankin Häjyy ja Komia, UL-Komia, Helemi-Komia, KH-Liitsejä, Lippoja ja vaapuista Romonen sekä ihan tehdastekoinen Hurus-vaappu, jonka uinti ja heitettävyys miellyttivät minua kovastikin, kaloja taasen ei. Ei ainakaan tällä kertaa, mutta jotenkin on semmoset fengsuit, että tuolla vaapulla nousee vielä taimen jos toinenkin, vaikka en itse mikään vaappujen suurkuluttaja olekaan.

Taimenenpenikka Helemi-Komialla.

Kiertelin kosken pariin kolmeen kertaan läpi ja iltapäivällä sain yhden rimpulan oikein rantaankin asti. Kala tuli samasta kohtaa, missä aamulla aloitin leikin. Veikkaisin että saattoi olla jopa sama kala, joka aamulla kävi kutittelemassa. Parit kuvat ja taimenenpenikka takaisin kasvamaan. Mittaa kalalla oli n.30cm ja ottipelinä toimi Helemi-Komia.

Harjus 35cm.

Hetkeä myöhemmin alempaa ja toiselta puolelta koskea tälläsi taas joku. Ihmettelin kalan outoa potkua, jonka syy selvisi kun sain kelailtua kalan lähemmäksi. Kala olikin harjus joka oli iskenyt uistimesta ohi ja oli jäänyt niskasta kiinni koukkuun. Harjus oli profiililtaan kivan pulskan mallinen mutta mittaa oli 5cm liian vähän, eli noin 35cm. Ei muuta kuin kuva muistoksi ja takasin kasvamaan.


Yhteenvetona päivästä. Ihan kiva reissu vaikka jäätävä tuuli yrittikin pilata sitä parhaansa mukaan. Suojaisissa paikoissa oli kiva olla möllötellä ja kattella koskikaran touhuja auringon lämmittäessä poskipäitä. Tärppejä tuli 5 karkuutuksia 2 ja ylösasti siis non 30cm taimen ja 35cm harjus. Mittakalat jäivät vielä uiskentelemaan ja kasvamaan.

ps. Tätä kirjoitellessani puhelin piippasi kaksi kertaa puoleen tuntiin. Kalakamuni Jaakoppi Tampereelta ilmoitteli onnistuneensa huijaamaan kaksi kappaletta mitallista Tammerkosken tanea. Toiset ne osaa.