keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Säästöä sähkölaskuihin OSA II toinen mittauspäivä


Toisen testipäivän tulokset ja ajatuksia.

1,43 kilowattituntia pienempi kulutus, kuin eilen. Sähkön käyttö söi siis rahojamme 1,56€. Päivä näytti noudattavan samanlaista kaavaa kuin ennenkin. Tuosta saunasta täytyy mainita, että meillähän on tietty puukiuas, joten bastun käyttö ei näy piikkinä tilastoissa, paitsi vesipumpun osalta. Eli kellarissa on vesipumppu, jonka teho pitäisi käydä tarkastamassa.

Kaffinkeitin se vasta onkin sähkösyöppö. Moccamasterin pohjassa olevassa tyyppikilvessä ilmoitettu teho on niinkin paljon kuin 1500wattia, eli 1,5kw. Tuskin se semmosta määrää kuluttaa koko ajan, vaan ainoastaan kun vastukset lämmittävät veden. Ylläpito sitten huomattavasti vähemmän, näin ainakin voisi luulla. Sehän tietysti selviäisi, jos hommaisi semmosen kulutusmittarin jota voi vaihdella laitteesta toiseen.

Yläkerran lastenhuoneesta löytyy kaksi valaisinta, joissa on yhteensä 6kpl 35w lamppuja. Tunnin kulutus on siis  0,210kWh. Oletetaan, että lamput palaisivat talviaikana 5 tuntia päivässä sadan päivän ajan. Kulutukseksi tulisi näin 105kWh eli 11,2€. Hä?! Miten ihmeessä voimme oiken säästää?! Vaihtamalla lamput energiansäästölampuiksi esim. 6 X 11w säästäisimme vuodessa 7,7€ Wau. Saakohan seittemällä eurolla edes kuutta es-lamppua?

Tutkailin noista sähköyhtiön sivuja ja korjaan aiemmin laskemani hinnan. Olin päätynyt siihen, että kWh:n hinta on n.13 senttiä, nyt laskeskelin, että se onkin 10,7 senttiä. Jatkossa käytän siis tuota 0,107€ laskuissani.

Eilisen ja tämän päivän kulutuksen hintaero on siis huikea 0,15 €uroa. Onhan se tietysti vuositasolla yli 50€. Jos joka paikasta saisi vähän nipistettyä, voisi päästä ihan tuntuviinkin säästöihin, ilman että polttaisimme pärettä jossain nurkassa ja söisimme kertakäyttölautasista. Testi jatkukoon.