keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Saunaremppa satasella osa II

En malttanut pysyä poissa haapatukinpuolikkaiden parista tänäänkään. Oikeastaan niiden kanssa meni koko päivä. Nyt on kymmenen tukkia oikaistu silleen jännästi kikkailemalla sahaamalla ja loput höylällä. Homma oli kova, nelisen tuntia, mutta loppua kohden helpottui kun keksi koko ja helpottavia niksejä ja tavallaan rutinoitui. En muistanut napsia kuvia, mutta kerkeehän niitä vielä.

Muutamilta tyypeiltä kyselin neuvoja ja vinkkejä miten tämmönen haapa käyttäytyy kuivuessaan ja voiko mahdollisille ongelmille tehä jotain. Kertoivat kokemuksistaan kauhutarinotia haapalankun halkeiluista ja kieroon vääntymisestä. No hö! Mun suunnitelmat menossa pilalle? Toivottavasti ei. Kokeilen miten käy. Jos uhkakuvat toteutuvat, ei työni menisi hukkaan, vaikkakin harmittaisi. Grillimökkiin kelpaisivat vähän sinnepäinkin istuimet, valkoisten ja elottomien muovituolien sijaan.

Yksi niksi jonka sain kalakaverit.fi sivuston puusepältä. Neuvoi liiman levittämistä puiden päihin mahdollisia halkeamisia vähentämään. Ostin, tai oikeastaan mamma kävi rautakaupasta hakemassa B3-luokan puuliimaa.


Sain imeytymään koko 0,7litrasen purkin huokoisiin puihin. Tuossa voi olla kyllä ideaa, saas nähä.


Jotkut puut olivat jo osittain viime kesänä kuorittuja, mutta osa taas ihan luomuasussaan.


Tuommonen härpäke, jonka tarkkaa nimeä en muista. Kätevä peli kuorintaan.


Uskomattoman kovaa hommaa tuo kuoriminen. Etenkin sen päälle, kun oli puolipäivää sahannut ja höylännyt. Rakothan siitä tuli, tällainen neiti ja amatööri kun olen.


Siinäpä päivän työn tulos. Neljä olis vielä kuorimatta, mutta kun päiväkin loppui kesken ja piti käydä testailemessa vanhoja lauteitakin, vissiin viides päivä putkeen, on se vaan niin mukavaa. Tuli ihan mukavan näkönen pinta, ei näy ehkä kuvassa niin komiana kuin luonnossa.


Luulis kuivuvan kevätauringossa, kun pohjassa on tommoset (rumat) moton jättämät jäljet. En tiä sitten auttaisko kuivmista ja pahentaisiko samalla vääntymisen riskiä jos vähä sahailis viiltoja tonne pohjapuolelle?


Ja vielä kysymyksistä suurin ja polttavin? Ovatko mänty ja haapa niin paljon erilaisia käyttäytymään, että haapa vääntyilee ja halkeilee ihan tolkuttomasti, mutta mänty taas on kuin ei mitään. Tai yleensäkin lehti- ja havupuut? Tutkin kuvassa olevaa noin 3-4 vuotta sitten tehtyä pirttikaluston penkkiä jossa ei ole kyllä mitää vikaa. Kesät talvet pihalla, pakkasen, auringon, vesisateen ja lumen armoilla, täysin käsittelemättömänä. Tiärä sitte? Joku voi tietää paremmin ja toivottavasti myös minä muutaman viikon päästä.Satasella saunaremppa

-Moottorisahan bensa 1l 1,60€
-B3 puuliima 12,10€
Yht:13,70€