keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Punikkitatti-jauhelihamureke

Punikkitatteja.


 


Sadepäivä. Operaatio Puolukka alkaa kohta olemaan takana päin. Maanantaina paukahti 300 litran raja, joista 250litraa on viety mummoille ja muille pitkin Hankasalmea. Vielä pitäisi keräillä 2-10 ämpäriä, lähinnä siksi, että jotkut haluavat vielä toisenkin tai kolmannen ämpärillisen. Ilmeistesti hinta/laatusuhde on ollut kohillaan.

Ajattelin kokeilla myös sienestystä pikkusen enemmän kuin aikaisimpina vuosina. Tässä ajattelin kuitenkin pysyä kohtuudessa ja kerätäkin vain omaan käyttöön, mikäli sattuu nyt edes jotain löytymään.

Takana on vasta pari-kolme puolentunnin pikapistoa metikön puolelle. Mukaan on lähtenyt kanttarelleja pari litraa ja viereisessä kuvassa olevia koivun- ja männynpunikkitatteja, joista koivuversiot päätyivät tänään ruokapöytään.


Valakiat hellas, notta oikee.
Tuli taas leikittyä "ennenwanhaan juttuja" Koska on syksy ja ulkona sataa vettä, on myös sisällä pikkusen koleaa. Siispä päätinkin valmistaa ruokaa puuhellalla, lämpiää tupakin samalla eikä Suur-Savon Sähkö saa riistettyä meitä enempää.


Puuhellassa on jotenkin tunnelmaa ja siinä kokkailu on kyllä mukavaa. Meinas vaan tulla kuuma. Puoltoista tuntia kun piti hellassa tulia, niin oli pakko jo avata ikkuna.

Tein ruuaksi jauhelihamureketta jonne lisäsin mukaan pari viipaloitua ja esikeitettyä tattia. Punikit pitää kuulemma kiehauttaa, nottei tuu maha kipeeksi. Jos seuraavaa blogausta ei kuulu muutamaan viikkoon, niin ne ei sitten vissiin olleetkaan tatteja...Jauheliha-tattimureke  


800g jauhelihaa
2 mulukkua 
2dl korppujauhoa
2 punikkitattia


mausteet:
-jauheliha
-pippurisekotus
-paprika
-yrttisekotus
-suola


Kaikki vaan sekasin ja uuniin parisataa astetta ja tunnin verran, niin se olis siinä. Riippuu tietty uunista jne. Mä laitoin tämän tosiaankin puuhellan uuniin ja pidin sopivia tulia reilun tunnin verran.

Oli muuten hyvän makusta. Sienet antoivat semmosen jännän säväyksen. Tähän astiset omakohtaiset kokemukset kun ovat rajoittuneet kanttareilleihin ja kaupan purkkituotteisiin, niin olihan tämä mukavaa vaihtelua. Murekkeen ja perunoiden lisäksi tein tietty kunnon ruskeaakastiketta ja sulattelin pakkasesta herneitä joiden päälle laitoin voin palan sulamaan ja makua antamaan.


Arvasin miten tulee käymään. Taju pois tunniksi. Ei myrkkysienten vuoksi vaan ihan vaan hyvän olon kuolaköllöö soffalla.

Ei taas liity otsikkoon millään tavalla, mutta silti täs ois pari kuvaa eiliseltä. Oli harvinaisen komia sateenkaari. Aarretta ei löytynyt.


SETA käyny terrorisoimassa logonsa meidänkin kylään. Ihguu.Aarretta ei löytynyt. Paitsi että muuten.. tarkemmin kun miettii, niin kaari osuu aika lähelle yhtä kanttarelli paikkaa.