maanantai 26. toukokuuta 2014

Kymmenessä kesäpäivässä ehtii touhata kaikenlaista

Kesä, ihmisen parasta aikaa.

Tehtiin tossa perheen kanssa kesäsuunnitelmia. Lähtökohta on se, jälleen kerran, että rahatilanne ei ole mikään kummoinen. Mutta ei saa vaipua synkkyyteen, vaan kokeilla keksiä kaikenlaisia mukavia, vähän rahaa polttavia asioita ja touhuja. Mietittiin viime kesää ja muisteltiin, että kesä meni jotenki vaan ohi. Tuli oltua liikaa sisätiloissa tekemättä mitään, tämä kesä päätettin pyhittää kaikenlaiseen ulkoiluun ja luontoon liittyvien asioiden ympärille. Ei se viime kesä nyt ihan penkin alle mennyt. Kalasteltiin, marjastettiin, sienestettiin, käytiin huvipuistoissa ja lapissa huuhtomassa kultaa jne. Mutta joka tapauksessa tästä kesästä otetaan nyt sitten kaikki irti


Mamma ja pojat leipoi sämpylöitä. Parilla eurolla, mitä nyt maitopurkkiin ja jauhoihin meni, sai hirveen kasan sämpylöitä, jotka muuten maistui älyttömän hyville. Pojat tykkää kovastikin, ite pyrin välttelemään, kun maha ei oikein tykkää viljoista, ainakaan isommissa määrin.


 Vaihdettiin chilit ja paprikat maitopurkeista altakasteluruukkuihin. Puskat jäävät sisälle, sillä en oo vieläkään saanut aikaiseksi rakentaa kasvihuonetta. Ehkä ens keväänä sitten, ehkä.
Pesin, putsailin ja rapsuttelin grillin puhtaaksi. Olikin päässyt jo tosi häjyyn kuntoon, mutta kyl se siitä kun aikansa putsaili. Tehtiin kesän ekat vartaat. Oli muuten älyttömän hyviä.


Nuorempi poika sai mieluista puuhaa ja pääsi tuhoamaan vanhan "leikkimökin." Tein tämä joskus vuosia sitten kaiken maailman jämälaudoista ja nyt vaan rupes tuntumaan siltä, että johan toi nyt joutais jo. Tässä olisi sitten hyvä paikka kasvihuoneelle, jos innostuu nikkaroimaan.


Yksi tuttu kun sahuutti lautoja, niin heti piti hyödyntää tilanne. Haettiin 10-15 jätesäkillistä purua, jota sitten leviteltiin kuusiaidoille, marja-aronialle, kukkapuskille jne. Osaan laitettiin vielä wäkevä kerros sanomalehtiä alle.

Marja-aronia.


Kuusiaidan vuosikasvu käynnistynyt.

Korviksia ryöppäyksessä. 2 x 5min. Jonkin verran löydettin ja saatiin pikkusen pakkaseenkin.

Omenapuu kukkii.


Joku norjanargervo =)

Mamman kivikko ja kivikkokasvit terassin edessä.

personalraineri

Puntillakin on käyty ja projekti 40 etenee. Lähinnä töistä johtuen en ole aina päässyt käymään niin usein kuin haluaisin. Montaakaan kertaa ei ole esteenä ollut laiskuus, vaan kyllä poltetta on edelleen. Vaihdoin ohjelmaa yksijakoisesta Golden Sixistä kaksijakoiseen pari viikkoa sitten.

Inhokkikissastani Paska-Jaakkoosta on tullu mun kaveri.
Tilasin Anttilasta parit tommoset riippukeinut, jossa on runko mukana. Meillä kun ei oo pihassa mitään isoja puita tms. mihin kiinnittää. Harvemmin mä mitään ostelen, mutta nyt sain kyllä rahoille vastinetta. On muuten tosi kiva maatamöllötellä, ainakin vielä kun ei oo hyttysiä pahemmin.

Isoveljeä on vaikea saada kuviin ja touhuihin. Ymmärtäähän sen, ettei välttämättä sahanpurut ja sienet kiinnosta =)Haettiin iso läjä sahapintoja tuossa jokin aika sitten. Silloin jo arvelin, etten malta sahata kaikkia polttopuiksi, vaan askartelen niistä jotain. Tein parit tommoset arkut/kaukalot/astiat, joihin istutimme herneitä. Aikaa meni varmaan varttitunti ja jälki oli sitten sen mukainen.


Hyvin muuttunut naamassa färi, kun on ollut pihalla.Kesän ekat savustukset. Pönttö oli rengaspolttimen päällä, kun yhtäkkiä viiden minuutin savustelujen jälkeen kaasu otti ja loppui. Äkkiä ettimään pientä klapia ja silppua ja pienet tulet grilliin, pönttö tulille ja homma jatkui. Savustelin yhen kirjopossun fileen sekä testimielessä muutamat pakaste-sein fileet. Ei yhtään hullumman makusia tommoset savuseit.

Hetki ennnen tuhoa? Pahalta näytti, muttei tullutkaan päälle vaan kiersi sivummalle.
Yks yö töissä tuli vaan jostain kummasta mieleen nokkonen. En tiä miks, mutta väliäkö sillä. Googlettelin sitten asiaa ja selvisi että nokkonenhan on oikeaa superfuudia. Siinä on ravintoaineet kohillaan ja sitä voi käyttää vaikka mihin. Wikipedia & Arktiset aromit Ja ei kun keräämään.


Ryöppäsin muutaman desin ja laitoin loput kuivamaan saunaan ja keittiöön. Eilen iltapäivällä laitoin kuivamaan ja tänä aamuna osa oli jo rapsakan kuivia. Piti heti kokeilla, kun jonkun blogissa oli yksinkertainen tee-ohje. Teelusikallinen jauhettua nokkosta ja kuumaa vettä päälle ja 10min haudutus. Just tätä tässä kirjoitellassani maistelen tuota lientä. Ihan hyvää, oikeesti. Pikkusen sokeria sekaan makua antamaan.Varmaan kiva juoda talvipakkasilla, mutta ei talvesta sen enempää, nyt on kesä. Täytyy varmaan kerätä lähipäivinä lisää, sillä nuoret kevätnokkoset on lukemani mukaan parhaita.Ryöppäysen jälkeen tein sitten eilen vielä evästä mm-finaalia varten, nimittäin nokkoslettuja. En tiedä oliko nokkosen ansiota, vai kenties punasen maidon, mutta olivat muuten hyviä!
Tulipahan vaan mieleen, kun tässä kirjoittelin kukkasista, yrteistä ja vaikka mistä..Ei en ole vihreä, ituhippi tai puppelipoika =)