torstai 7. elokuuta 2014

Kesä 2014

Yks päivä kun rymysin mustikkametsässä, keksin hyvän ( hyvä, ainakin omasta mielestäni) tiivistelmän elämästä maaseudulla:

-Kesällä ollaan yötä-päivää ulkona, koko ajan touhaten. Kalastusta, marjastusta, huvipuistoja, aurinkoa, nikkarointia ja vapautta. Talvet murjotetaan uuneja lämmitellen, soffalla Super Marioa pelaillen ja lasketaan päiviä seuraavaan kesään- 

Näin se vaan pääpiirteittäin menee. Mun kesäni alkaa aina maaliskuun lopulla, kun päivä on pidentynyt kunnolla ja loppuu joskus lokakuulla, keleistä riippuen. Kyllä sen pakkasen ja lumen kanssa jotenkin pärjää, mutta se PIMEYS, siihen ei vaan totu. Se on myrkkyä joka hetki.

Päätin jo aikaisin keväällä, että tästä kesästä tulee semmonen hohhailu-kesä. En ajatellut aloittaa mitään remppahommaa tai muutakaan paljon rahaa vievää, sillä kun edelleenkään ei ole millä mällätä. Mutta voi köyhäkin viettää kesää ja nauttia siitä.Pojat halusivat uusia aseita, ei muuta kun vanhat liimapuu-hyllyköt uusiokäyttöön.

Hiontahommia.

M-16 rynnäkkökiväärit.Kalastuksesta. Käytiin alkukesästä muutamia kertoja mato-ongella koko porukalla, kuten joka kesä. Lisää kalajuttuja sitten seuraavalla kerralla, kun jaksan blogailla. Onkiin tarttui ahvenia ja särkiä, joista suurimmat ahvenet pääsivät savupönttöön ja paistinpannulle asti.


Jyväskylästä löytyy mukava ja täysin ilmainen puuhapaikka, Viitaniemen liikennepuisto. Siellä saa ajella erilaisilla polkuautoilla ja opetella liikennekäyttäytymistä. Löytyy liikennemerkit ja jopa -valotkin. Kiva paikka, mukavasti saa aikaa kulumaan.


Jännä juttu tossa grillaamisessa. Alkukesästä tulee kärtsättyä kaikenlaista ja miltei päivittäin, mutta sitten siitä vissiin menee joku "uutuuden viehätys" tai jotain. Tästä tulikin mieleen, että sitähän voisi vaikka huomenna grillailla jotain.


Halo-ilmiö auringon ympärillä. Ei vaan saa puhelimella asiallista kuvaa.

Siili kävi vierailemassa pihassa muutaman kerran.
Käytiin koko jengillä ekaa kertaa Paltasen Lohilammella. On vissiin liian lähellä, kun ei oo tullut ennen käytyä. Tai olen mä itestäni joskus käynyt, muttei koko porukalla. Vuokrattiin vene ja ostettiin luvat. Vaikkei koko iltapäivänä kirjot näyttäneet mitään merkkiäkään, oli reissu mukava. Paikka on tosi nätti ja jopa erämaisen tuntuinen, jos kattelee soisen itärannan suuntaan. Jännä, ettei edes vieressä menevä asfalttitie häiritse tunnelmaa.
Heinäkuun puolella alkoivat kanttarellit nousta esiin. Sen verran kerkesin keräämään, että pääsi muutan satsin paistelemaan ja vähän pakkaseenkin, kunnes tuli nämä helteet ja kuivuus, joka kuivatti ja lopulta kadotti kaikki. En edes muista, koska viimeksi on satanut! Varmaan useampi viikko sitten, jos ei nyt yksittäisiä pikku ukkoskuuroja lasketa. Onneksi kesää on vielä piiiitkälti jäljellä ja syksy vasta edessä.


Huvipuistoissa tuli käytyä Saarijärven Puuhapuisto Veijarissa , Nokkakivellä sekä Särkänniemessä.

Nokkakiveltä.
Loimulohi, hiillosperunat & kermaviili-tilli kastike. Sen parempaa kesäruokaa ei ole. Tästä tulikin mieleen, että kesän rosvopaisti on vielä tekemättä.

Särkänniemeen särkänniemeen...
Mustikkasato on täällä päin, tai ainakin omissa mestoissani, sysipaska. Se on niin turhauttavaa touhua yrittää kerätä metästä, jossa on mustikka siellä toinen täällä ja joku parempi puska siellä-täällä. Täytyy toivoa, että ens kesänä ois parempi mustikkavuosi. Väkisin sain raavittua viitisentoista litraa omaan pakkaseen ja yhden, siis vaan yhden ämpärillisen myyntiin. Ostajia ois vaikka kuin, mut ku ei oo mitä myyrä.
Yksi suomen hienoimmista paikoista missä oon käynyt on Fäbodan uimarannat Pietarsaaressa. Kannattaa käydä ihmettelemässä, jos siellä päin kuljette.

D-vitamiinia.

Siinäpä niitä kesätouhuja. Paljon tuli kerrottua ja muisteltua ja paljon jäi vielä kertomatta. Se mikä eniten harmittaa on lapin kultareissun peruuntuminen tältä kesältä. Tähän on syynsä, mutten nyt kirjoita siitä sen enempää. Ei mitään suurta dramatiikkaa, vaan enemmänkin käytännön järjestelyt eivät vaan onnistuneet. Toivottavasti ens kesänä sitten.
Kesä, ihmisen parasta aikaa.