perjantai 6. tammikuuta 2012

Itämainen Possupata

PROLOGI, TAI JOKU ESIPUHEENTAPAINEN POHJUSTUS-STYDEEMI.
 
(Koska tuossa oikealla olevan kyselyni mukaan suuri osa plokini lukijoista on kiinnostunut ruokajutuista ;) , niin ajattelin laittaa yhen ohjeen.)

Tykkään ruuasta. Tykkään hyvästä ruuasta. Tykkään myös erittäin hyvästä ruuasta. Pidän myös ruuanlaitosta ja usein tuleekin panostettua siihen. Harrastus ja hyöty samassa paketissa. Ei sitä tietenkään aina jaksa, jolloin heittää vaan ransut ja nakit uuniin tai sitten hakee pizzan tai kebabin. Tykkään laittaa ruokaa myös siitä syystä, että siinä saa laittaa luovuutensa peliin, soveltaa, testailla ja kikkailla. Juuri näistä syistä leipominen ei ole mun juttu. Kaikki pitää kattoa ohjeesta, tai ainakin minun täytyy.

En koskaan ole ymmärtänyt ja tuskin tulen ymmärtämään ihmisiä, jotka syövät pääasiassa valmisruokia. Tälläisiakin kuulemma löytyy, näin media kertoo. Kaikkein vähiten ymmärrän ihmisiä, jotka ostavat kaupan punaisessa marinadissa lilluvia lihoja, kanoja tai kaloja. Juuri niitä sitkeitä, läskisiä ja jänteisiä epämääräisiä klönttejä. En myöskään tuomitse heitä, en vain ymmärrä heitä. En ymmärrä miksi? Onko ne muka hyvän makuisia?- Hyi &%#¤¤***#¤!  Helppouden vuoksi? -Ei ne ainakaan mun mielestä ole sen helpompia valmistaa, kuin käsittelemätön liha. Hinnan vuoksi? Tuskin, sillä marinadimössöpöperöt ovat yleensä jopa kalliimpia, kuin puhdas liha.

Vaikka vastustan noita marinadimössöja, kannatan taas toisaalta muutamia halppismerkkejä kuten Pirkka ja Rainbow. Etenkin Pirkka on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan loistava. Rainbowin kanssa pitää taas kattoa mitä ostaa, jotkut niistä on ihan ok mutta jotkut taas vähän vähemmän houkuttelevia. Euroshoppereihin ja Hyvä Ostos-tuotteisiin en vapaaehtoisesti koske. Tulee myös osteltua aika usein punasenlapun tuotteita ja käyttää ne heti tai heittää pakkaseen. Harmi vaan, että nykyään suuri osa kaupoista on siirtynyt -50%:n sijaan vain -30% alennuksiin. Sitten joskus isona, jos saan jostain rahaa, niin todennäkösesti ostan silloinkin Pirkkaa ja punasenlapun tuotteita, miksen ostaisi.

Tämä alla oleva satsi, josta kaksi aikuista söi reilun satsin ja siitä jäi vielä huomiseksikin maksoi noin 7€ ja oli ihan älyttömän hyvää, ainakin "meidän mittarillamme".


ITÄMAINEN POSSUPATA.

Täs ois tämmönen helppo ja erittäin maukas possunruoka ohje. Tulisi varmaan tehtyä useemminkin, mutta vaikka mä tykkäänkin tosta kookoksesta, niin mun pakki ei oikein tykkää. Netistä löytyy todennäköisesti samankaltaisia ohjeita vaikka kui. Tässäpä minun versioni.

 
 Perusainekset: Possunpötkö ja Itämaiset wokvihannekset. Punanen lappu ja Rainbow, porvarimeininkiä.

 Mulla on kolme ruokajuttua, joista en tykkää: piimä, viili ja läski. Leikkaan aina fileestä ton ohuehkon rasvakerroksen pois ja syötän kissoille. Ne ei nirsoile kuten mä.

 Sitten liha terävällä puukolla suikaleiksi. Nättiä, läskitöntä lihaa. Täyttä tavaraa.

Paistamiseen käytän aina oikeeta voita tai kylmäpuristettua rypsiöljyä. Tällä kertaa öljyä, sillä se sopii possun kanssa. Tähän ruokaan sitä kuluikin reilusti, arviolta 0,5-1dl.

 Öljyn lämmettyä silleen että se alkaa höyryämään, lisäsin suikaleet pataan. Tuli tosi nätti pinta, kun aikansa pyöritteli. Mausteeksi laitoin: jauhelihamaustetta, inkivääriä, mustapippurirouhetta ja yleis-lihamaustetta. Käytän mausteita normaalisti aikalailla reilusti, kuten myös nyt.

 Lisäsin pataan lisää öljyä ja wokit.

Aikansa kun olivat kypsyneet, lisäsin reilusti sitruunatäysmehua ja kookosmaitopurkin. Koemaisto ja vielä vähän sitruunamehua. Emon makuun aavistus liikaa, muttei mennyt kuitenkaan överiksi.

 Lisukkeeksi paistelin vähäsen suppiksia ja tadaa, halppisateria oli valmis. Omaan satsiin pilkoin vielä yhden kokonaisen itse kasvattaman Habaneron. Annokselle tuli muuten hintaa noin 2,5€, ei paha?


Kerrotaas nyt vielä sen verran, että ateria oli samalla myös VHH, eli karppi-ruokaa. Olen testaillut tuota karppausta nyt reilun pari kuukautta ja täytyy sanoa, että voi huh huh! Kilot lähtee ja väsy on poissa. Uskomatonta, mutta totta. Palaan tuohon VHH-aiheeseen mahollisesti tarkemmin joskus myöhemmin, mutta jo tässä vaiheessa uskallan väittää, että sehän toimii!