maanantai 9. toukokuuta 2011

Saunaremppa (satasella) osa III

No joo. Ton satasen saa unohtaa heti. Olishan sen rempan tehnyt satasellakin ja varmasti olis tullu hyvä ja komia, muttaku muttaku...Nälkä kasvoi syödessä. Budjetti hyppäskin jonnekin noin 300-600 hujakoille. Ainut ongelma on vaan se, ettei ole rahaa.

Rahan puute on oikeastaan hyväkin asia. Tulee tehtyä hommia rauhassa, suunniteltua ja fiilisteltyä. Pitää nauttia joka hetkestä, ei vain lopputuloksesta. Työt taas lisääntyi sen verran, että joku euro saattaa jäädä itellekin. Saattaa. Ehkä ja joskus.
Toivon mukaan saamme testailla tuunattua bastuamme ennen juhannusta. Laitetaas semmonen varovainen tavoite.

Puut ovat siis kuivahtaneet ulkosalla noin vuodenpäivät ja halkaistuina noin viikon-pari. Ovat kyllä keventyneet ja kuivuneet oikein silimissä, muttei ainakaan toistaiseksi pahempia halkeamia ole ollut, propellille menoon en uskonutkaan, enkä usko vieläkään. Toivottavasti ei tule yllätyksiä. Kuulin tutulta metsurilta (joka kävi kaatelemassa tontiltamme arveluttavat puut pois, siitä juttua myöhemmin) että tässä samaisessa kyläpahaisessa oli joku tehnyt haapalankusta lauteet jo parikymmentä vuotta sitten ja hyvin on palvellut hanurin alla. Välillä voi hiekkapaperilla pyyhkästä, jos haluaa vaalean pinnan. Siis lankkuja...

Kaikkea sitä tulee kans kikkailtua. Saunotin sitten yhtä haapapölliä pari päivää.. Otin digipuntarilla lähtöpainon joka oli 21,1kg. Polttelin kiukaassa kaikenlaisia roskapuita mitä löytyy puuvajan vierestä riesaksi asti. Tulipahan samalla siivottua pihaa. Paino laski nopeasti 800 grammaa jonka jälkeen hidastui huomattavasti, loppupainon ollessa 19,4 kg. Sitten kuivuminen loppui. Koputtelemalla kuulostaa kyllä kuivalta.

Moottorisaha käteen ja silmämääräisesti lovesin kaikki 10 pöllinpuolikasta. Saa sitten hienosäätää käsisahan ja kirveen kanssa kohilleen.


Höyläsin vielä viimeisen oikohöyläyksen. Pyöristin reunat ja viimeistelin hiekkapapruilla. Eka 80 ja sitten 180-paprulla. Tuli tosi siloset. Yllättävän komiat, komeemmat kuin uskalsin odottaa. Huomiseksi jäi vielä puolet,5kpl viimeistelemättä.


Ja sitten itse sauna joka pitäisi päivittää 2000-luvulle.

Ovi.


Saunan tiiliseinää, joka jo muutama vuosi sitten maalattiin. Ja vanha Vikin kiuas joka alkaa jo irvistelemään vähän sieltä ja tuolta.


Lauteet ja seinää.


Lauteet on ihan kohtuu kunnossa. Muutama laude vaan on päässyt pikkusen irti ja niitä olen ruuvaillut välillä kiinni.


Katto.


Ja sitten hetki jota olen odottanut siitä lähtien, kun ekan pöllin halkaisin. Eka paikalleen sovitus, karkea sellainen. Aj jai jai, kun teki gutaa silmälle ja sytämelle. Hyvä meinaa tulla vaikka ihan vaan tavallista yritin.


Ja toisesta kulmasta. Istumakorkeus putosi viitisen senttiä, puoli panelinmittaa, joka oli myös tarkoituskin. Ihan tuurilla sattui. Tarkoituksena pehmentää pikkusen löylyä.Mamma tosiaan antoi vapaat kädet tehä semmonen remppa, kun haluan. Koska haluan yllättää emon, niin enpäs viitikään paljastaa ihan kaikkea mitä on tullut osteltua, tilattua ja suunniteltua. Kaikki ajallaan.