sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Naudan ja possun paistin perusohje

  Pakkaspäivä. Leivinuuni kuumaksi ja paistit uuniin. Yksinkertaista, helppoa ja hyvää.

 Kuten kalakaverini Igors tuossa edellisessä plokauksessani kommentoikin, naudanliha on parhaimmillaan vasta kun on kunnolla mureaa. Ostin sitten laatulihaa, jos ei nyt ihan pilkkahinnalla, niin ainakin edullisesti.

 Tällainen pökäle lähtee kaupasta kotiin meidän talouteemme todella usein. Erittäin edullista, laadukasta ja ennenkaikkea täyttä lihaa, kunhan leikkelee ohuen rasvakerroksen toiselta puolelta pois. Voihan sen toki jättääkin vaikka makua antamaan jos tykkää. Meillä se menee aina kissoille. Ja koska nämä ulkofileet on aika järeän kokoisia, niin käytämme niistä yleensä puolet. Toisen puolen kuutioin, teen ohuiksi pihveiksi tai otan vain läskit pois ja pakastan. 


PAISTIN PERUSOHJE

 Kuumenna pannu erittäin kuumaksi ja sulata siinä reilu pala oikeaa voita. Ruskista paistin jokainen sivu. Oiskohan jotain 30.sek per sivu.

Ripottele pintaan mustapippurirouhetta ja suolaa. Muitakin mausteita voi laittaa oman maun mukaan, mutta ei se oikeastaan muuta tarvi.

 Paistit uunivuokaan ja 2dl kermaa ja 2dl vettä sekaan. Laitoin paistit 200 asteiseen leivinuuniin 1,5 tunniksi ja valelin niitä välillä liemellä sekä kääntelin ympäri. Meinasi kypsyä vähän turhankin nopeasti, joten otin pois ja siirsin sähköuuniin 100 asteeseen vielä tunniksi.

 Lisukkeeksi tein tomaatti-sipuli salaattia. Kylmäpuristettua rypsiöljyä, yrttimausteita ja aromat-suolaa sekaisin ja rehut sinne ja jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.

 Toinen, lapsillekin maistuva perussalaatti. Kurkkua ja erivärisiä paprikoita.

Oli niin nälkä, että unohdin ottaa kuvia uunista tulleista paisteista tai ruoka-annoksista. Tässä kuvassa siis valmiita ja terävällä puukolla ohueksi viipaloituja paisteja. Nauta on tuo tummempi ja possu vaaleampi. Aterian kokonaishinta oli vähän reilun kympin.