keskiviikko 15. elokuuta 2012

Tee-se-itse-hyötykasvikuivuri

Ostin viime syksynä halvan hyötykasvikuivurin. Maksoi muistaakseni alle 40€. Sanontojen mukaan: Köyhän ei kannata ostaa halpaa ja Halpa ja hyvä myydään eri paketeissa. Totta. Taas.

Eli ongelma on se että useat, etenkin halppiskuivurit joissa ei ole termostaattia puhaltavat liian kuumaa ilmaa. Lämpötila ei saisi  nousta yli 50 asteen, sillä muuten sienet tai marjat kuivuvat liian nopeasti, eivätkä ne ime sitten liotettaessa kunnolla vettä sisään.

Joten sainpas idean. Ei ihan viitti ostaa 300€ Evermattia, niin päätin kokeilla taas vähän tee-se-itse-meininkiä. Vanhasta kuivurista hyödynsin puhaltimen. Varmasti joku muukin puhallin tai tuuletin käy. Tässä kohtaa on muuten pakko sanoa, etten sitten ota minkäänlaista vastuuta, jos joku kopio tästä idean ja polttaa talonsa.

Tässäpä tämä. Kuva kuvalta.

Vanha ylimääräinen kaappi.

Ovi auki.

Vanhoista hyllyistä mitat ja sirkkellillä sopivia rimoja.

Hyllyn kehikko.

Nips naps nitojalla kiinni. Vahvistin vielä varooksi ruuvi / liitos.
(Näkyy vähän huonosti) Hyttysverkko nitojalla napsutellen melko tiukalle.


Hyllynkannattimiksi ruuvit.

Kaapin kattoon rasiaporalla reikä.

Kuivurin puhallin reikään.

Ilmanpoistoreikiä reilusti kattoon.
Ja lisää reikiä kylkiin ja oveen.



Semmonen siitä sitten tuli.



Kokemuksia kuivurista on nyt vasta muutama tunti, mutta vaikutti sen verran toimivalta, että uskalsin laittaa jutun plokiin. Mittailin lämpöjä ja keskimmäisillä hyllyillä mittari oli 35-40 astetta, eli aika bueno. Ylähyllyn lämmöt olivat liian korkeat, joten joko hyllyä alaspäin tai lisää reikiä.

11 kommenttia:

  1. Veikeää. Hyötykasvikuivurin hankinta kiinnostaisi Beff jerkyn takia :)

    VastaaPoista
  2. Beef jerky on kasvisten kuningas.

    Pätevän oloinen laitos! Entä jos puhaltimen olisi laittanut kaapin pohjaosaan?

    VastaaPoista
  3. Tuntuisi myös mun mielestä loogisemmalta laittaa puhallin alaosaan. Yleensä puhallin tapaa olla katossa ainakin pienissä kuivureissa. Lämpöhän nousee aina ylöspäin. Mutta eihän se ole kuin pyöräyttää kaappi ylösalaisin ja laittaa jotkin palikat jaloiksi, ettei moottori osu maahan. Testaillaan.

    VastaaPoista
  4. Jos käyttäisi auton sisätila lämmitintä, miten onnistuisi? Voisiko ajatella kaapin sisälle..? Vai olisiko lainkaan järkevää? Kuumeneeko sillä liikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaisi vaikka toimiakin, tai sitten ei. Kannattaa kokeilla ja kannattaa kokeilla kaikenlaisia versioita, esim laittaa puhallin alapuolelle. Itse sahaisin ehkä kaapin alaosan kokonaan pois ja sisätilalämppäri sitten sinne alle ja lämpömittarilla hakea passeli 30-40 ´c

      Oma viritykseni kaipaa ainakin vielä hienosäätöä, sillä lämmöt meinaavat edelleen nousta ylähyllyillä liian korkeiksi ja olen joutunut pitämään kaapin ovea pari senttiä auki. Toinen vaihtoehto olisi porailla isompia reikiä. Hienosti tuolla on kaikesta huolimatta kuivanut. Ja vielä muistutuksena, etten todellakaan ota minkäänlaista vastuuta, jos rakennat kuivurin ja mökkisi palaa =)

      Poista
  5. Ei ole kovin terveellistä tuo kaapin materiaali.



    Terveisin Reetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä sitä kaappia ajatellutkaan syödä ;) Meinaatko että siitä irtoaa terveydelle haitallisia aineita +30-40 asteen lämpötilassa? Eikös keittiönkaapitkin ole usein valmistettu vastaavanlaisesta materiaalista? Mutta kerro toki lisää, jos sulla on heittää faktaa.

      Poista
  6. Reetta saattaa tarkoittaa lastulevyssä käytettyä formaldehydiä, joka on terveydelle vaarallinen. Muistaakseni kuitenkin lastulevyhuonekalut tarvitsevat jonkin aukinaisen, pinnoittamattoman pinnan, jotta formaldehydiä vapautuu huoneilmaan (kuivurilmaan). Tosin siitäkin folion kiristyessä miettii, että entäpä jos se formaldehydi tulee saumoista läpi tai kaasumuodossa tunkee suoraan pinnoitteenkin läpi, vaikka osittain.

    Oma asiansa on se, että miten se kuivattaviin imeytyy.

    Rönsylilja sitoo kasvaessaa huoneilmasta formaldehydiä, sanoo Nasa. Nasa on tutkinut kasvien ominaisuuksia ilmanpuhdistajina avaruuskolonioita varten. Lastenhuoneissa on usein lastulevyhuonekaluja, joissa takapinnat ovat auki, joten muutama rönsylilja lastenhuoneeseen.

    Ehkä näillä pääset liikenteeseen googlailussa?

    Hieno kaappi, lisää päivityksiä toiminnasta!

    VastaaPoista
  7. Pöytätietokoneen lämmöt voisi hyvin ohjata ilmastointiputkea pitkin tuommoiseen kaappikuivuriin

    VastaaPoista
  8. Törmäsin tähän Luonnonmukainen elämä- facebookryhmässä. Meillä oli siellä aikanaan kuva aurinkopohjaisesta jääkaapista rakennetusta kuivurista. Jos sen auringon unohtaa, niin jääkaappi voisi toimia runkona tällaiselle. Ainakaan noista myrkyllisistä aineista ei silloin tarvitsisi huolehtia. Itse laittaisin sen puhalluksen alakautta ja ylös pienen piipun pätkän vedon parantamiseksi. Toivottavasti tulee joskus mahdollisuus rakentaa. Hieno ajatus joka tapauksessa tämä itse rakentaminen.

    VastaaPoista
  9. Rakensin eilen kuivurin. Tarveaineet: koiran ruokatonkka (n. 30 l), pölynimurin letku ja hiustenkuivaaja. Letku ja kuivaaja (pyöreä) istuivat yhteen erinomaisesti, vain hiukan ilmastointiteippiä tarvittiin sitomaan ne yhteen. Letkulle leikkasin sisääntulon tonkan alaosaan. Laitteisto nostaa lämmön juuri yrteille sopivaksi, noin +40 asteeseen. Lisäetu: vaimo ei imuroi päivittäin...

    VastaaPoista