torstai 21. huhtikuuta 2011

Puuhommia

Pitkä perjantai. Vettä sataa, iltapäivällä pitäisi kirkastua ja lämmetä oikein kunnolla keväisiin lukemiin. Muu perhe vielä nukkuu, nyt on hyvä runoilla.

Alottelin toissapäivänä taas puuhommat. Ostin viime kesänä naapurilta myrskytuhopuita, joista suurin osa tulikin tehtyä klapeiksi jo viime syksynä.

Nyt on hyvät kelit polttopuuhommiin. Viisaammat tietää, että ennen juhannusta puut kuivuvat, sitten ilmankosteus vissiin hidastaa kuivumista.



Ostin pari vuotta sitten yheltä tutulta ammatti- ja kilpametsurilta vanhan Husqvarnan sahan. Taitaa olla jotenkin viritetty peli, on sillä niin komiaa sahata. Uppoaa puuhun, kuin kuuma veitsi voihin.



Monta vuotta sai tuokin puu renkaista päätellen elellä, ennenkuin Veera-myrsky tuli ja katkaisi sen. Se olikin semmonen myrsky, mitä en tule koskaan unohtamaan. En ole eläessäni pelännyt niin paljon.



No nyt on kuusilla hyvä olla. Lämmin ja pehmoinen paikka purujen keskellä.


On tämä ihmeellinen kansa. Kuulin joskus aikoinaan ratiosta, että polttopuiden teko on suomalaismiesten yksi suosituimmista harrastuksista. Muistaakseni naureskelin ajtukselle ja mietin, että hankkisisvat nyt elämän. Ei pidä tuomita, jos ei ole itse kokeillut. Se muuten on mukavaa hommaa.



On usein hankala hinata ruhonsa puupinon viereen ja ryhtyä hommiin, mutta kun pääsee vauhtiin, ei pilkkomista meinaa malttaa lopettaa. Vielä yks.. no vielä yks.. Parempi olis kiinnostaakin, sillä vanha 50-luvun rintsikka keskuslämmityskattilalla, puuhellalla, leivinuunilla ja puusaunalla meinaa syödä pikkusen puuta. Siinä ei yksi-tai kaksi mottia kauaa vanhene, etenkin viime talvien -30 pakkasilla.



Saunasta tulikin mieleen pari juttua. Ensinnäkin, vieressämme olevalla hakkuuaukolla odottaisi viisi kappaletta reiden paksusta kaatunutta koivua, jotka on luvattu meille. Kunhan saan uunipuut tehtyä, niin täytyy käydä sahailemassa koivut saunapuu-mittaan. Koska osa koivuista makaa epäilyttävän näköisessä asennossa, pelaan varman päälle ja pyydän appiukkoa tai erästä ammattisahaajaa pikkusen neuvomaan. Tommosissa puissa nimittäin saattaa olla hirvittävä jännitys ja voima. Pitää tietää mistä ja miten sahaa.



On tää hianoo tämä kevät. Pitkän pimeän ja kylmän talven jälkeen sitä on taas virtaa ja energiaa täynnä. Taloa pitäisi rempata vähän sieltä ja täältä. Yläkerta ainakin pitäisi räjäyttää atomeiksi ja eristää kunnolla, pysyisi lumetkin katolla. Mutta kun tili on kuiva eikä odotettavissa ole että se mistään täyttyisikään lähiaikoina saa yläkerrabn remppa odottaa. Täytyy kuluttaa nikkarointi-into johonkin pienempiin juttuihin. Luvassa on ainakin saunaremppa, eteisen oviaukoista toisen umpeen laittaminen ja toisen avaaminen, pukuhuoneremonttia, uistimentekoa, kasvihuone (ehkä), puutarhahommia jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti